A diktatúra éveiben  így köszöntek egymásnak az emberek: ”szabadság”. Ajánlott volt mindenkinek ehhez igazodnia.  Aztán a Szabadság hídon át rendezetten felmentek a Felszabadulási  emlékműhöz gyűlésre.  Gyűlés után  ha volt utcabál a Gellért téren a fiúk a lányokat így kérték fel: „szabad?”.

Ha érdekel ez blog nyomj egy képzeletbeli „Tovább”-ot….

________________________________________________________________________
 

szabadsag szabadság #szabadsag

Ma a demokrácia éveiben sokan így köszönnek: „helló”.  Aztán a Szabadság hídon át  akár a vasszerkezeteken bóklászva felmehetünk a Szabadság-szoborhoz. De jobban járunk ha a víztározó tetejére felcaplatunk mert ott szerdánként táncház van és ott a  lányok ujjukkal intenek, hogy állj be a kőrbe.

Meg egyéb,  a szabad levegőn  űzhető attrakciókkal is találkozhatunk. Hevederen egyensúlyozókkal, küzdő sportot művelőkkel, repülő modell reptetőkkel.

Mert fűre lépni szabad!
 

Akár merre nézünk a szabadság megnyilvánulásával találkozunk. Nehéz tömören körölírni mi is ez az állapot. Talán így lehetne megfogalmazni. A szabadság az amikor úgy érzed időben és térben nem vagy korlátozva. Például  ha nem vagy házi őrizetben  arra mész amerre akarsz még repülővel is ha megteheted, de gyalog mindenképpen. Gazdálkodhatsz az időddel. Sokan megengedhetik maguknak hogy a nyolc óra munka, nyolc óra szórakozás, 8 óra pihenés idő ablakokat sajátosan átszabják. (Igy tudományosabb, hogy „idő ablak”. Az idő szelet, idő intervallum, idő szakasz helyett.)
Digitális világunkban  a tér és az idő viszonylagos birtoklásán túlmenően nagyon fontos az információhoz jutás szabadsága. Akinek van internet elérése teret, távolságot küzdhet le, időt  takaríthat meg ügyintézésben, vásárlásban és sok mindenben. Könnyebben jut tudáshoz, állásfoglalást elősegítő érvekhez, statisztikákhoz. Azért nem szabad elfelejteni, hogy már egy gyakorlottabb felhasználó  ügyesen módosíthat képet, videót, hangfelvételt, szöveget. Kreálhat mémeket.

Tehát szabadság számomra ezt jelenti. Tér, idő, és internet birtoklása oly mértékben, hogy másokat
ezzel nem korlátozok!

Abban reménykedjünk, hogy a szabad  internet használatával nagy tömegek már nem manipulálhatók többé köszönésre, tapsolásra, választásra!


Hétvégén menj át a Szabadság hídon menj fel Szabadság-szoborhoz! Szabadon legeltesd szemedet a gyönyörű panorámán, Budapesten és   félhangosan mond ki:

- Helló Szabadság, helló Budapest!